Tilberedning af mad stiller skrappe krav om hygiejne og fjernelse af varm, fugtig luft under hele arbejdsprocessen. Vi kender det alle fra vores private husholdninger, hvor emhætter med afkast til fri luft i dag er obligatoriske.
I storkøkkener er forholdene de samme, bare i langt større målestok, og derfor kræves der ventilation på højere niveau. For det har stor betydning for både medarbejdere og omgivelser, at luften i køkkenet er ren og til at være i – og at mad osen ikke spreder sig til resten af byggeriet.
I dag findes der mange gode, professionelle emfang, men i praksis vil et decideret ventilationssystem være mere effektivt og samtidig lønsomt i kraft af varmegenvinding.
Kogeenheder og ovne afgiver meget damp og varme og det betyder, at udsugningsluften har en markant højere temperatur end det kendes fra f.eks. boliger, kontorer eller institutioner. Den er rig på energi, som ventilationssystemets varmeveksler udnytter effektivt til at spare på varmeregningen.